Medzníky vývoja SZBP EÚ - Pawera, René
Dňom 1.11.1993 vstúpila do platnosti Maastrichtská zmluva, ktorá sa stala zakladajúcim dokumentom Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky (SZBP). Záväzky vyplývajúce z tejto zmluvy pre členské štáty. Európska bezpečnostná stratégia (EBS). Európska bezpečnostná a obranná politika (EBOP).Amsterdamská zmluva. Francúzsko-britský summit v San Molo (1998). Washingtonský summit NATO. Konferencia EÚ v Helsinkách (1999). Zmluva z Nice (2000). Summin v Laekene (2001). Summit v Solúne (2003). Summit v Thesalonikách.