Hodnotenia úrovne výnosnosti slovenských podnikov v širšom ekonomickom prostredí - Kalafutová, Ľudmila
Hodnotenie výkonnosti podnikového transformačného procesu sa v slovenských podmienkach často obmedzuje na analýzu tvorby výsledného zisku, prípadne jeho modifikácií a využívajú sa tradičné pomerové ukazovatele ako sú výnosnosť vlastného kapitálu, výnosnosť majetku alebo rentabilita tržieb. Autori príspevku použili pomerové ukazovatele - podiel pridanej hodnoty v tržbách, podiel novovytvorenej hodnoty v tržbách, účinnosť živej a zhmotnenej práce (konštruovaný ako podiel pridanej hodnoty a súčtu osobných nákladov a odpisov). Výsledky komparácie slovenských podnikov s európskymi podnikmi.