Zaistenie excess of loss s k-riadkovým limitom - Horáková, Galina
V súvislosti s očakávaným projektom Solventnosť II, ktorý bude vyžadovať systematický a komplexný prístup k riadeniu rizík, je nevyhnutné súčasný stav solventnosti platný v krajinách EÚ reformovať. Jednou z kľúčových oblastí, ktorej sa reforma bude dotýkať je zaistenie. Matematický aparát a výpočty, ktoré vedú k určeniu optimálneho zaistenia, resp. zaisťovacích reťazcov pri neproporcionálnom zaistení. Zaistenie excess of loss per risk WXL/R (škodový nadmerok jednotlivých rizík) patrí v praxi k najpoužívanejším neproporcionálnym zaisteniam. Subjekt, ktorý sa nespolieha iba na dobrý odhad a skúsenosti z minulých rokov, ale zvolí stratégiu rozhodovania podloženú vhodným použitím správneho matematického modelu na štatistické dáta z minulých období, zabezpečí potrebnú stabilitu očakávaných výsledkov.