Cross channel management - Jirmann, Lukáš
Snaha bánk o vyrovnávanie informačnej úrovne medzi klientom a bankou. Čím kvalitnejšie informácie o klientovi, tým presnejšia, cielenejšia a účinnejšia komunikácia a reakcia zo strany banky. Riadenie vzťahu medzi bankou a klientom. Výhody na strane klienta. Cross channel management. Výhody na strane pracovníka banky.