Nové prístupy ku klasifikácii vidieckych regiónov - Fáziková, Mária
Vymedzenie vidieckeho priestoru, vidieckych regiónov a vidieckych obcí je metodologicky aj metodicky náročný problém. Je veľmi zložité prispôsobiť definíciu vidieka tak, aby odrážala regionálnu rôznorodosť a bola súčasne jasne exaktná. Všeobecne zaužívaná metodika OECD má niekoľko úskalí. Tieto sa v podmienkach malého štátu, s nízkym stupňom urbanizácie, avšak s vysoko polarizovanou ekonomikou, akým je Slovensko, prejavujú obzvášť výrazne. V príspevku sú analyzované možnosti klasifikácie vidieckych regiónov pomocou metódy fuzzy c zhlukovej analýzy na základe charakteristík vidieka kvantifikovaných príslušnými ukazovateľmi. Porovnanie výsledkov klasifikácie územia podľa fuzzy c zhlukovej analýzy a podľa metodiky EÚ.