Test primeranosti rezerv v životnom poistení - Holešová, Janka
Test primeranosti rezerv v životnom poistení ako jeden z nástrojov riadenia rizika v poisťovni. Vývoj v aktuárskych predpokladoch spôsobuje, že technické rezervy vypočítané podľa parametrov stanovených pri oceňovaní produktov nemusia zodpovedať skutočným záväzkom poisťovne voči poisteným. Jedným z kľúčových faktorov pri testovaní primeranosti je stanovenie najlepších odhadov pre poistné a ekonomické predpoklady ovplyvňujúce budúce záväzky vyplývajúce z poistenia. Dostatočnosť technickej rezervy v životnom poistení sa testuje metódou diskontovaných finančných tokov (discounted cash flow method - DCF). Priebeh testu.