Manažérske prístupy k zvyšovaniu výkonnosti firmy - Porvazník, Ján
Globálna ekonomika, globálny trh, globálny obchod. Konkurencia verzus spolupráca v podnikaní. Tvrdenie A. Smitha z roku 1776 o pôvode a podstate bohatstva národov a protesty proti nemu. Smithovský princíp sebectva a individualizmu. Modelové smerovanie kompetencie subjektov manažmentu. Model celostnej kompetentnosti - sociálnej zrelosti, odbornej zdatnosti a praktickej zručnosti subjektu riadenia je novou teóriou, netradičnou školou v manažmente. Kompetentní pracovníci sú spôsobilejší sústrediť svoju energiu vo vlastnom prostredí, primerane okolnostiam spolupracujú a správajú sa pokojne, účinne a kompetentne. Sociálna a duchovná zrelosť ich nabáda konať rozhodne za i proti, nevyhýbať sa dohode ani závislosti vo vzťahoch, ale konať aj samostatne. Ciele výchovy.