Optimalizácia výrobného programu kalkuláciou nákladov na konkrétnom príklade - Marušin, Ján
Výrobné podniky preferujú v sortimentnej politike tie výrobky, ktoré sa vyšším podielom podieľajú na úhrade režijných nákladom a na tvorbe zisku. Krycí príspevok (rozdiel medzi predajnou cenou a priamymi nákladmi) určuje, ako každá jednotka produkcie prispieva k úhrade režijných nákladov a k tvorbe zisku. Rozhodovanie o výrobe na základe jednostupňového a viacstupňových krycích príspevkov. Stanovenie dolnej cenovej hranice výrobku. Krátkodobá a dlhodobá dolná hranica ceny výrobku.