Definovanie kvality a jej význam - Mateides, Alexander
Základné pojmy v oblasti kvality a ich obsahové vymedzenie. Prístupy k definovaniu kvality - transcententný, výrobný, výrobkový, tovaroznalecký, spotrebiteľský, hodnotový, ekologický, potešenie zákazníka - zhodnotenie prístupov. Znaky kvality produktu - použiteľnosť, funkčnosť a výkon, vybavenie, spoľahlivosť, zhoda s požiadavkami, trvanlivosť, úroveň obsluhy, ekologická bezchybnosť, bezpečnosť, dizajn. Funkcie manažérstva kvality. 6 základných princípov riadenia kvality. Subsystémy manažérstva kvality. Politika kvality, ciele kvality a požiadavky na kvalitu. Príspevok je súčasťou publikácie "Manažérstvo kvality".