Vstup na zahraničný trh - Ubrežiová, Iveta
Siete medzinárodných podnikov s účasťou malých a stredných podnikov. Vznik medzinárodných podnikov prebieha spravidla v piatich fázach. 1. Export prebytkov produkcie do zahraničia. 2. Výstavba pobočiek v zahraničí k zásobovaniu nových trhov. 3. Zahraničné pobočky uspokojujú iný národný trh, než ktorý obsluhovali predtým. 4. Zahraničné pobočky exportujú tovar do pôvodnej domovskej krajiny. 5. Podnik sa stáva v pravom slova zmysle internacionálnym a globálnym. Jednou z alternatívnych stratégií vstupu na zahraničné trhy sú strategické aliancie. Rešpektovanie sieťovej ekonomiky.