Transeurópske dopravné siete sú perspektívou
Preplnené cesty, znečisťovanie a vysoká nehodovosť ako výsledok preťaženia a nevyváženosti dopravnej infraštruktúry. Spoločná dopravná politika krajín Európskej únie, ktorej hlavným cieľom je vybudovať konkurencieschopnú a bezpečnú infraštruktúru s čo najmenej nepriaznivým vplyvom na život a životné prostredie. Politika spravodlivých a efektívnych cien, ktorá má zabezpečiť, aby ceny za dopravu odrážali mieru zúčastnenia na znečistení životného prostredia a na preťaženosti ciest. Dôraz na využívanie železníc a lodnej dopravy. Projekty na efektívnejšie kombinovanie rozličných druhov dopravy.