Humánna geografia v Geografickom ústave SAV v období transformácie spoločnosti v SR - Ira, Vladimír
Hodnotenie geografického prostredia a jeho zmien v období transformácie postsocialistickej spoločnosti - vývoj a štruktúra obyvateľstva, migrácia, regionálny rozvoj a investície, priemysel a doprava, vidiek, mesto a ich zmeny, nezamestnanosť, kriminalita, chudoba, ďalšie sociálno-patologické zmeny, kvalita života a ľudský rozvoj, trvalo udržateľný rozvoj, transformácia priestorovej organizácie spoločnosti. Subjektívne vnímanie geografického prostredia počas transformačných zmien. Úspechy a problémy humánnej geografie v transformačnom období. Predpokladané smerovanie humánnogeografického výskumu.