Klasifikácia služieb a jej dopad na marketing - Ďaďo, Jaroslav
Rozdelenie služieb na skupiny podťa OECD, jej kritériá pre klasifikáciu služieb. Iné klasifikácie služieb. Špecifiká v procese poskytovania služieb majú v konečnom dôsledku dopad na ekonomiku služieb, na riadenie a priebeh procesu poskytovania služieb, na marketing služieb, aj na spotrebu služieb. Klasifikácia služieb deklaruje zložitosť a rôznorodosť sféry služieb.