Historické povodne na tokoch sú cennými informáciami - Horváthová, Blažena
Dôležitosť zdokumentovania a poznania historickej klímy. Pozorovacie stanice na vodných tokoch sa systematicky budojú až od 20. storočia. Významné povodne na Dunaji v Bratislave. Zvláštnosti povodne roku 1965.