Beztvará věda, pozitivismus a realismus v mezinárodních vztazích - Kořan, Michal
Univerzalizmus vedeckého poznania. Historický pohľad na pozitivistický "ideál vedy". Antiosvietenský postoj francúzskeho filozofa Augusta Comta. Pozitivizmus - na ceste k štandardu spoločenskovedného výskumu. Filozofické postoje Hansa Joachima Morgenthaua a kategorické odmietanie analógie prírodného a sociálneho sveta. Veda podľa Maxa Webera. Pozitivizmus v USA. Pozitivizmus v medzinárodných vzťahoch.