Price levels convergence of consumer expenditures in the European Union - Ševela, Marcel
Konvergencia cenových hladín je súčasťou reálnej konvergencie a môže byť chápaná ako jedno z kritérií pre posudzovanie pripravenosti k ďalšej integrácii. Posúdenie pomeru cenových hladín krajín EÚ a tempa ich konvergencie v období rokov 1999-2003. Nové členské krajiny EÚ majú s výnimkou Cypru podstatne nižšie cenové hladiny. Najväčšie rozdiely možno identifikovať u Poľska, Slovenska a Pobaltských krajín. Celkom iné výsledky dosahujú tieto krajiny v dynamike konvergencie. Všetky krajiny sú schopné dosiahnuť 80 percent úrovne EÚ cien v roku 2010. Nepriaznivo sa vyvíja len situácia v Poľsku.