Úloha kultúrnych inštitúcií, vrátane etiky, pri zlepšovaní postavenia malej otvorenej ekonomiky z pozícií inštitucionalizmu - Petričová, Jarmila
Prístup modernej inštitucionálnej ekonómie - novej inštitucionálnej ekonómie - ktorá sa zaoberá vznikom a vývojom inštitúcií, transformáciou ako zmenou inštitucionálnej rovnováhy a vplyvom kultúry, vrátane etiky, na inštitucionalizáciu spoločnosti. Široké spektrum názorov na úlohu kultúrnych inštitúcií, etiky, komplexnýxh a endogénnych preferencií kultúrnej a poznávacej zakotvenosti ekonomického správania.