Verejná politika voči monopolom a jej náklady - Matoušková, Eleonóra, 1962-
Monopoly a snaha štátu obmedziť moc monopolov, zabrániť zneužitiu ich trhovej sily. Na tento účel má štát k dispozícii tieto nástroje: protimonopolné zákonodarstvo, verejnú reguláciu monopolov, verejné vlastníctvo monopolov, výberové konanie pre prirodzené monopoly, nezasahovanie do činnosti monopolov. Jednoznačná odpoveď, či zasahovať do činnosti monopolu alebo nie, neexistuje.