Doba vyrovnania HDP na obyvateľa Slovenskej a Českej republiky - Šmál, Miroslav
Pri komparácii životnej úrovne krajín a výpočte doby ich vyrovnania sa ako jeden z najčastejšie používaných merateľných ukazovateľov sa používa HDP na obyvateľa prepočítaný na rovnakú menu, najčastejšie na americké doláre. Rozpočtový výbor Európskeho parlamentu v období pred rozšírením EÚ sa snažil vypočítať, koľko rokov pri predpokladanom ročnom tempe rastu HDP (3, 4, 6 percent) v SR, ČR, Poľsku, Maďarsku a Slovinsku pri predpokladanom 2 percentnom prírastku HDP v krajinách EÚ ako celku budú uvedené krajiny potrebovať, aby dosiahli 75 percent HDP na obyvateľa v krajinách EÚ. Podľa výpočtov Slovensko dosiahne úroveň 75 percent priemeru EÚ za 39 rokov, Česko za 21 rokov. HDP Slovenska na obyvateľa sa vyrovná HDP na obyvateľa ČR za 16 rokov.