Rozpočtová matematika obcí sa mení - Žárska, Elena, 1955-
Decentralizácia verejnej správy predstavuje predovšetkým procesy prebiehajúce po vecnej a fiškálnej línii. Prvé skúsenosti z fiškálnej decentralizácie. Rozsahu kompetencií, ktoré prešli na samosprávu obcí, by mal zodpovedať aj objem finančných prostriedkov na ich krytie. Príjmy rozpočtov obcí. Namiesto troch daní jedna. Rozpočet obce je základný finančný plán obce a zároveň významný nástroj obecnej politiky. Zvyšovanie finančnej nezávislosti samospráv obcí.