Úprava výsledku hospodárenia na základ dane z príjmov právnických osôb - Gogová, Monika
Úprava výsledku hospodárenia na základ dane z príjmov u právnických osôb je vždy aktuálnou témou, pretože najneskôr do konca tretieho mesiaca nasledujúceho po ukončení riadneho zdaňovacieho obdobia, je každá účtovná jednotka vykonávajúca podnikateľskú činnosť povinná podať daňové priznanie. Pri zostavovaní účtovnej závierky a teda aj vyčíslení výsledku hospodárenia postupuje účtovná jednotka buď podľa slovenskej právnej úpravy, alebo podľa medzinárodných účtovných štandardov pre finančné vykazovanie IAS/IFRS. Z rozdielneho spôsobu zostavenia účtovnej závierky, a zároveň zistenia výsledku hospodárenia vznikajú rozdiely, ktoré treba zohľadniť pri vyčíslovaní základu dane podľa slovenskej právnej úpravy.