Ropa a jej postavenie v globalizácii svetového hospodárstva - Baláž, Peter
Mechanizmus ropných šokov a ich vplyv na vývoj hospodárskeho rastu. Teoretické postuláty vplyvu ropy na vývoj svetového hospodárstva. Teória "Peak Oil". Vývoj spotreby energie a podielov jednotlivých energonosičov. Cena ropy. Faktory ovplyvňujúce cenu ropy. Faktory ponuky a dopytu po rope. Vplyv vývoja ropného trhu na ekonomiku Európskej únie. Aktuálny vývoj na trhu ropy.