Kariéru treba plánovať - Adamková, Hana, 1969-
Plánovanie kariéry každého zamestnanca primárne vychádza z posúdenia jeho vlastných schopností a potenciálu. S otázkou plánovania kariéry je spojená kompetencia troch základných zdrojov - organizácie, priameho nadriadeného a zamestnanca. Úloha organizácie a priameho nadriadeného. Úloha zamestnanca - sebahodnotenie, analýza možností kariéry, hodnotenie organizáciou, poradenstvo v budovaní kariéry.