Podporné nástroje pre členské krajiny Európskej únie - Navratilová, Martina
Pre čerpanie finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov v skrátenom programovacom období rokov 2004-2006 vypracovala SR tzv. Národný rozvojový plán (NRP). Tento plán definuje ciele, priority a opatrenia, ktoré sú financované nielen z prostriedkov štrukturálnych fondov, ale aj z národných zdrojov. NRP je ralizovaný prostredníctvom sektorových operačných programov. Inštitucionálny rámec zabezpečenia realizácie operačných programov. Pomocou sektorových operačných programov sa napĺňajú ciele regionálnej politiky EÚ v členských krajinách, ktoré smerujú k zvýšeniu úrovne rozvoja hospodárskej transformácie a zníženiu úrovne nezamestnanosti napriek zmenám v priemysle.