Súčasné trendy vo vývoji moslimskej komunity v Európe - Liďák, Ján
Problém migrácie a s ním spojený narastajúci počet moslimského obyvateľstva žijúceho na teritóriu v Európe. Problematika moslimských menšín žijúcich v jednotlivých krajinách Európy. V západnej Európe dochádza k profilovaniu etnických komunít, ktoré usilujú o akceptáciu svojich kultúrnych, jazykových, náboženských a niektorých už aj politických požiadaviek. Postupná islamizácia Európy, pojem euroislam.