Dynamická bilančná teória ako východisko súčasnej úpravy účtovníctva - Feketeová, Renáta, 1974-
Bilančné teórie špecifikujú funkciu bilancií. Dávajú základné teoretické východiská pre triedenie a oceňovanie majetku a záväzkov v účtovníctve. Ich vznik možno datovať do obdobia po 1. svetovej vojne. Poskytujú východiská pre súčasnú podobu účtovníctva tak v národnom ako aj v nadnárodnom meradle. Prvýkrát v nich boli sformulované účtovné zásady, ktoré sú v súčasnosti uplatňované ako všeobecne uznávané účtovné zásady a bol v nich prezentovaný význam výsledku hospodárenia a spôsob jeho tvorby v samostatnom výkaze - výsledovke. Schéma hospodárskych operácií premietnutých v súvahe a výsledovke. Dynamická bilancia podľa Schmalenbacha. Najdôležitejšie bilančné zásady sformulované v dynamických bilančných teóriách. Bilancie v účtovníctve súčasnosti.