Vplyv komunitárneho práva Európskych spoločenstiev na daňové právo Slovenskej republiky - Pastierik, Vladimír
Európske spoločenstva (ES) majú právnu subjektivitu. Právo ES označované ako komunitárne právo predstavuje tzv. prvý pilier európskej spolupráce, a to hospodársku spoluprácu Európskych spoločenstiev. Komunitárne právo sa člení na primárne a na sekundárne právo. V slovenskom právnom systéme je nadväznosť na právo Európskeho spoločenstva počnúc Ústavou SR, podľa nej právne záväzné akty ES a EÚ majú prednosť pred zákonmi SR. Smernice Rady EHS/ES ovplyvňujúce slovenskú úpravu spotrebných daní, dane z pridanej hodnoty, dane z príjmov, správy daní. Príklady.