Globalizácia ako faktor ovplyvňujúci strategické manažérske rozhodovanie - Chebeň, Juraj
Globalizácia predstavuje fenomén, ktorý sa stále rozvíja a čím ďalej tým viac ovplyvňuje jednotlivé ekonomiky krajín ako aj marketingové manažérske rozhodovanie. Autor príspevku približuje proces globalizácie, determinovanosť stratégie podniku, najmä marketingovej stratégie, týmto fenoménom. Prezentované informácie môžu manažérom pomôcť v rozhodovaní sa medzi stratégiou globalizovať produkciu, prispôsobiť produkciu regionálnym osobitostiam alebo ostať pôsobiť na národnom trhu a tam si upevňovať svoju pozíciu. Neustále zlepšovanie kvality a inovácie produktov ponúknutých za konkurencieschopné ceny predstavujú v čase globalizácie základné kamene úspechu na trhu. Význam budovania značky, loga produkcie a podniku. Vplyv globalizácie na manažérske rozhodovanie v marketingovej stratégii zameranej na vstup a podnikanie na zahraničných trhoch. Faktory 3 typov globálnej stratégie - faktory podporujúce štandardizáciu, faktory podporujúce adaptáciu, faktory podporujúce regionalizáciu. Globálna stratégia predstavuje najnáročnejšiu podnikovú stratégiu, založenú na excelentných schopnostiach a kvalifikácii manažmentu.