K pôsobeniu hrozieb nevojenského charakteru v súčasnom bezpečnostnom prostredí - Škvrnda, František
Sociálny fenomén hrozieb nevojenského charakteru, ktoré najvýraznejšie pôsobia v súčasnom bezpečnostnom prostredí globálnej rizikovej spoločnosti. Ich charakteristika vychádza z teoretického rámca nového chápania bezpečnosti, kde sú zdôraznené atribúty: sociálnosystémový pohľad, rozvoj ako podmienka bezpečnosti a multisektorový charakter bezpečnosti. V tomto kontexte autor objasňuje vlastný prístup ku klasifikácii nevojenských bezpečnostných hrozieb a načrtáva ich základné oblasti a typy. V závere sa poukazuje na potrebu rozvoja poznávania mechanizmov pôsobenia nevojenských bezpečnostných hrozieb.