Majetková a finančná situácia agrorezortu Slovenskej republiky - Hacherová, Žofia
Vybrané problémy majetkovej, finančnej a výnosovej situácie podnikov poľnohospodárskej prvovýroby Slovenska. Časovým obdobím sú roky 2000-2004. Hodnotené boli osobitne poľnohospodárske družstvá a osobitne obchodné spoločnosti. Výsledky v hodnotených podnikoch dokumentujú nedostatok celkového kapitálu vo väzbe na požiadavky investičného procesu i zabezpečovania prevádzkovej činnosti podnikov. V poslednom roku analýzy došlo k zníženiu celkového majetku i celkových pasív. Medziročné zlepšenie výsledku hospodárenia dosiahli aj poľnohospodárske družstvá aj obchodné spoločnosti. Priaznivé tendencie sa dosiahli poklesom pohľadávok i záväzkov, dochádza k oživeniu peňažných tokov z obchodného styku. Pozitívne možno hodnotiť pokles zostatkov existujúcich úverov a zo strany komerčných bánk alokáciu nových úverových produktov do podnikov poľnohospodárskej prvovýroby.