Efekty urbanizácie na ľudskú spoločnosť a kvalitu jej života - Mojžiš, Miroslav
Teórie zaoberajúce sa urbanizáciou. Teória cyklov mesta a jednotlivé fázy cyklu: urbanizácia, suburbanizácia, desurbanizácia a reurbanizácia. Teórie sociálnej ekológie zaoberajúce sa zmenami štruktúry a rozloženia populácie v mestách. Sociopatologické javy ako dôsledok rastu miest. Zhodnocovanie a znehodnocovanie miest výstavbou. Regresívna analýza urbanizácie podľa autorov Ullmana a Daceyho. Vplyv veľkosti sídla na kvalitu života.