Customer relationship management v slovenskej podnikovej praxi - Kokles, Mojmír
Definovanie CRM, identifikovanie jeho možných prínosov. Analýza využívania systémov CRM v slovenskej podnikovej praxi v rokoch 2003 a 2004. Využívanie systémov CRM rastie s veľkosťou podniku meranou počtom zamestnancov. Podnikoví manažéri by sa mali zamerať okrem implementácie CRM aj na zaškolenie zamestnancov.