K chápaniu sekuritológie ako interdisciplinárneho predmetu a k jeho vysokoškolskej výučbe - Škvrnda, František
Prínos vytvorenia sekuritológie ako vedy, ktorá ucelene a komplexne, systémovým spôsobom skúma a rieši otázky bezpečnosti. Tri okruhy problémov významných pre rozvoj sekuritológie: nový prístup k bezpečnosti, ktorý je základom vnímania bezpečnosti ako sociálneho fenoménu, bezpečnosť v podmienkach existencie postmodernej spoločnosti v globalizujúcom sa svete, k výučbe otázok medzinárodnej bezpečnosti.