<The> Historical approach to european identity: the concept of a civilized Europe during the 18th and 19th Century - Brendel, Thomas
Historický pohľad na vznik európskej integrácie a národná identita. Nezačlenenie aziatov a barbarov do európskej civilizácie v 19. storočí. Existencia Inner Europe v polovici 19. storočia. Zjednodušená charakteristika EU ako spoločenstva s kultúrnou rozmanitosťou, pričom spoločenstvo je prístupné pre všetky národnosti patriace do Európy a uznávajúce toto spoločenstvo. Smerovanie európskej identity.