Rozvojová pomoc ako výraz nárastu vzájomnej závislosti v medzinárodných vzťahoch - Weiss, Peter
Rozvojová pomoc sa stala významnou kategóriou medzinárodných vzťahov po 2. svetovej vojne. Tento termín sa niekedy vníma v negatívnych, ba dokonca v diskriminačných konotáciách. Historický kontext rozvojovej pomoci ako súčasti širšej kategórie rozvojovej politiky. Rozvojová pomoc ako dôležitý aspekt narastajúcej vzájomnej závislosti v medzinárodných vzťahoch v procese globalizácie. Európska bezpečnostná strátégia, politika EÚ v oblasti rozvojovej spolupráce