Zavedenie eura v SR a jeho dopad na ceny - Karasová, Katarína
Hlavné znaky zavedenia eura na Slovensku. Riziko zvýšenia cien tovarov a služieb. Jednotný konverzný kurz, duálne oceňovanie (bude trvať 18 mesiacov), cenový monitoring. Etický kódex. Euro bude zavedené spôsobom veľkého tresku, t.j. naraz v hotovostnom i bezhotovostnom platobnom styku. Euro verzus slovenskí obchodníci. Problémy môžu mať menšie podniky, ktorým chýbajú skúsenosti. Euro si vyžiada aj prestavenie registračných pokladníc, počítačov, školenie personálu, zmeny v účtovníctva, precenenie zásob v skladoch, zabezpečenie dostatku hotovosti. Obchodníkom však odpadne kurzové riziko. Zaokrúhľovanie. Euro verzus slovenskí spotrebitelia - prínosy zavedenia eura, zdraženie cien služieb a domácich prevodov peňazí z účtu na účet, problém s privykaním obyvateľstva na novú menu.