Migrácia z perspektívy krajín Európskej únie - Skovajsa, Juraj
Akcelerácia migrácie v Európe v 80. a začiatkom 90. rokov 20. storočia. Koordinácia migračnej politiky v Európskej únii. Modely migrácie: severský model, dočasný model a imigrácia spojená s koloniálnymi, kultúrnymi a etnickými väzbami. Migračná politika Európskej únie. Opatrenia na zlepšenie spolupráce pri vykázaní ilegálnych migrantov. Spolupráca v oblasti migrácie medzi Európskou úniou a krajinami Ázie, Pacifiku a Karibiku. Vplyv migrácie na ekonomiku a pracovný trh. Imigrácia a distribúcia dôchodkov.