Niektoré teoretické a metodologické aspekty populačnej politiky a náčrt jej koncepcie pre Slovenskú republiku - Bleha, Branislav
Dôsledky demografického vývoja - dôvody na vznik koncepcie. Zahraničné reakcie a skúsenosti. Doterajšie aktivity na Slovensku. Teoretický a metodologický koncept populačnej politiky. Definícia populačnej politiky. Ciele a potreba populačnej politiky. Opatrenia populačnej politiky. Vyvážený demografický vývoj a štruktúra obyvateľstva patria k základným predpokladom úspešného rozvoja každej spoločnosti.