Účtovné oceňovanie diskontovaných obligácií držaných do splatnosti - Nagy, Ladislav
Špecifiká oceňovania diskontovaných obligácií držaných do splatnosti podľa Medzinárodných štandardov pre finančné vykazovanie (IFRS/IAS). Model zostatkovej metódy, ktorý bol prevzatý aj do slovenských účtovných štandardov, vytvára podmienky pre verné a pravdivé zobrazenie skutočnosti vo výkazoch účtovnej závierky. Pri výpočte alikvótneho diskontného výnosu aplikujeme zložené úrokovanie s efektívnou úrokovou mierou. V každom roku počas životnosti dlhodobých diskontovaných dlhopisov zvýšime ich ocenenie o spomenutý alikvotný diskont. V deň splatnosti sa ocenenie dlhopisov v účtovníctve má rovnať ich menovitej hodnote.