Európsky rozmer pamäti národa - Weiss, Peter
Problematika holokaustu Židov a Rómov. Snaha nemeckej vlády počas svojho predsedníctva v Európskej únii presadiť zákaz svastiky. Germanizačné plány Hitlera aj na Slovensku. Strategické riešenie pre západnú Európu v podobe jej integrácie na základe spoločného hodnototvorného rámca. Zhovievavý prístup KBS k ľudáckemu totalitnému režimu na Slovensku. Základ modernej slovenskej štátnosti - odmietanie akéhokoľvek totalitného režimu. Nový predseda Ústavu pamäti národa I. Petranský a jeho prístup k historickému obdobiu slovenského štátu.