Novoveká kultúra a myslenie, ich základy, kríza a východiská formovanie základov európskej kultúry v antike a kresťanstve - Márton, Milan
Počiatky a model západnej tradície liberálneho vzdelania a humanistickej kultúry v gréckej kultúre. Orientácia na rozum, vzdelanie a duchovnú autoritu ako základ pre ďalší rozvoj európskej kultúry. Kategória času, ktorá charakterizuje odlišnosť jednotlivých etáp vývoja kultúry v Európe. Rozvoj európskej kultúry a myslenia v novoveku. Renesancia a nové sociálne, právne a politické myslenie. Orientácia na empirické skúmanie. Chápanie človeka ako tvorivej bytosti. Kríza európskej kultúry a myslenia. Pojem odcudzenia človeka ako straty kontroly nad vlastným výtvorom. Kritika dôsledkov vývoja európskej civilizácie. Hľadanie nových východísk.