Formovanie sociálnej politiky v 21. storočí - Husáková, Mária
Sociálny model Európskej únie, uplatňovaný začiatkom 21. storočia, je výsledkom dlhoročného vývoja. Sociálne politiky jednotlivých európskych krajín. Vývoj smerom k zbližovaniu sociálnych modelov jednotlivých krajín na úrovni EÚ sa uskutočňuje najmä vo sfére zamestnanosti, vo sfére sociálnej politiky a v menšej miere sociálneho zabezpečenia. Otázkou ostáva, či bude kladený dôraz na spoločný trh a voľnú súťaž alebo na sociálne hodnoty, prípadne na vzájomnú kombináciu uvedených priorít.