Stratégia multifunkčného trvalo udržateľného poľnohospodárstva - Stehlo, Pavol
Intenzifikácia a špecializácia poľnohospodárstva akcelerovala pôdnu eróziu, znečisťovanie vodných zdrojov a stratu biodiverzity. Nenáležité spásanie a opúšťanie pôd. Vstup do európskeho spoločenstva znamená nové výzvy v kontexte s reformovanou spoločnou poľnohospodárskou politikou pre vytváranie lepších podmienok na zachovanie kvality životného prostredia. V článku sa interpretujú také ekonomické, legislatívne a administratívne opatrenia na regionálnej, národnej a medzinárodnej úrovni, ktoré by viac posilňovali trvalo multifunkčné udržateľné poľnohospodárstvo, ochranu biodiverzity, prírodných zdrojov, rešpektovali tradície a stimulovali k výrobe zdravých potravín.