Ladenie vzťahu inštitúcie a občan - Duplinský, Josef
Komunikačné ciele a marketingové stratégie v oblasti verejnej správy. Základné princípy a ciele úspešnej komunikácie verejnej inštitúcie s občanmi. Efektivita a kvalita komunikácie inštitúcií verejnej správy s občanmi. Verejné služby - poskytovateľ a užívateľ. Hľadiská pre analýzu služieb. Potreba nepretržitého dialógu. Existencia širokého spektra techník a spôsobov komunikácie.