Official agricultural land price in the Slovak Republic - Bradáčová, Katarína
Pokiaľ nebude úplne rozvinutý trh s pôdou na Slovensku a etablované trhové ceny pôdy, majú praktické využitie aj úradne stanovené ceny poľnohospodárskej pôdy. V súčasnosti ide o to, aby cena pôdy vyjadrovala cenu ponuky, ktorá pokrýva dôchodkovosť pôdneho stanoviska pri spoločensky nevyhnutných nákladoch. Za takýchto okolností v prechodnom období môžu cenami efektívnej ponuky a dopytu byť aj centrálne stanovené pevné ceny pôdy, pokiaľ vyhovujú uvedeným podmienkam. Úradné ceny sú v súčasnosti využívané na fiškálne účely a riešenie majetkovo-právnych vzťahov k pôde. Priemerné úradné ceny poľnohospodárskej pôdy na Slovensku v roku 2005.