Potreba vzniku jednotnej zaisťovacej politiky v krajinách Európskej únie - Veselovská, Stanislava, 1957-
Zaistenie je významnou finančnou činnosťou, ktorá rozkladá riziká na celosvetovej úrovni a umožňuje tým zvýšiť spôsobilosť prvopoisťovateľov angažovať sa v poisťovacej činnosti a poskytovať im finančné krytie. Vytvára ekonomickú stabilitu, zabezpečuje solventnosť poisťovní ako aj znižuje ich kapitálové náklady, jeho nadnárodné podnikanie umožňuje prístup na medzinárodné kapitálové trhy v rámci alternatívnych foriem prenosu rizika v záujme krytia možných budúcich strát. Zaisťovacia politika v krajinách EÚ. Príprava jednotnej zaisťovacej politiky, Smernica 2005/68/ES - proces jej schvaľovania, obavy CEA k návrhu Smernice. Vytvorenie nového regulačného rámca. Dôvody pre vznik jednotnej politiky v krajinách EÚ.