K problémom regulačnej politiky v Slovenskej republike - Tokárová, Mária
Vo všetkých vyspelých ekonomikách má významnú úlohu regulačná politika, jej význam. Prirodzený monopol, jeho podstata a definícia. Prirodzený monopol, regulačná politika a jej základné rámce. Podstata regulácie spočíva v tom, že sa snaží nahradiť chýbajúcu konkurenciu, ktorá je v prirodzenom monopole vylúčená. Reguláciu sieťových odvetví v SR upravuje zákon č. 276/2001 Z.z. o regulácii v sieťových odvetviach a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Zákon priniesol zásadnú zmenu v regulácii prirodzených monopolov, ktorá bola nevyhnutná za účelom zvýšenia efektívnosti podnikania v oblasti sieťových odvetví ako energetiky, dopravy a telekomunikácií a vodného hospodárstva a pre vznik regulačného rámca porovnateľného s krajinami Európskej únie.