Vedecké dielo Martina Mosného v kontexte súčasných trendov poznávania skutočnosti - Choluj, Vladimír
Prístup k poznávaniu skutočnosti M. Mosného z pohľadu autora príspevku. Matematicko-logické modelovanie, model transformačného systému. Dielo M. Mosného, ontologická stránka, metodologická stránka, gnozeologická stránka. Martin Mosný bol vedcom, ktorý riešením vedeckých úloh vynachádzal nové výrobky a technologické postupy, ale predovšetkým metodologickým a gnozeologickým pôvodcom nového formalizovaného jazyka na modelové poznávanie skutočnosti, na projektovanie a uskutočňovanie umelých - v ľudský úžitok nasmerovaných transformačných systémov.