Zjednodušenie postup pri uplatňovaní nároku na peňažné dávky v chorobe a materstve v Českej republike - Kupkovičová, Simona
Pri uplatňovaní si nároku na nemocenské dávky fyzickou osobou nemocensky poistenou (podľa zákona č. 461/2003 Z.z.) sa postupuje podľa platnej Dohody medzi Sociálnou poisťovňou a Českou správou sociálneho zabezpečenia o vzájomnej spolupráci v oblasti sociálneho zabezpečenia. Používajú sa slovenské a české vnútroštátne tlačivá. Slovenský poistenec si uplatňuje nárok na nemocenské dávky v prípade pobytu v Českej republike priamo v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Postup pri uplatnení si nároku na dávky v materstve.