Zákon o európskom družstve s komentárom - Čintala, Peter
Zákon č. 91/2007 Z.z. zo 6. februára 2007 o európskom družstve - vykonávajú sa ním niektoré ustanovenia nariadenia Rady ES č. 1435/2003 zo dňa 22. júla 2003 o stanovách Európskeho družstva (SCE). Právnu úpravu predmetného nariadenia ešte dopĺňa smernica Rady č. 2003/73/ES, ktorou sa dopĺňajú stanovy Európskeho družstva s ohľadom na účasť zamestnancov na riadení. Európske družstvo predstavuje najmladšiu nadnárodnú právnu formu podnikania a chápe sa ako európska obdoba národnej právnej formy družstva, zapisuje sa do obchodného registra v štáte jeho sídla. Tento zápis a rovnako aj jeho výmaz z tohto registra sa povinne zverejňujú aj v Úradnom vestníku Európskej únie. Družstvo má kapitálový charakter a musí si vytvoriť základné imanie v minimálnej výške 30 000 EUR.